kako ubrzati racunar

Nije bitno koliko je Vaš kompjuter jak, pre ili kasnije može imati neke smetnje, kao npr. sporo paljenje, sporo otvaranje programa, … Nebrinite, pratite ovih 5 jednostavnih trikova i brzo će se Vaš kompjuter vratiti u normalu.

1. Instalirajte samo neophodne stvari, a izbrišite ono što ne koristite

Koliko aplikacija i programa je instalirano na Vašem računaru? Što više instaliranih elemenata imate, to će Vam se sporije pokretati operativni sistem. Preporučujemo Vam da očistite Vaš računar, tačnije izbrišete programe i aplikacije koje niste koristili duže od 3 meseca, a ostavite samo one koje koristite. Na Windows operativnim sistemima je lako izbrisati neku aplikaciju, jednostavno iz starta odede na Uninstall, takođe možete videti istoriju korišćenja aplikacija.

brisanje aplikacina na win10

Kada sve završite i očistite sve lepo, drugi put razmislite dobro pre nego što instalirate nešto novo. Da li Vam stvarno treba? Za dosta programa i aplikacija postoje Web verzije, kao npr. Evernote, postoji i aplikacija za Vaš računar a takođe i Web verzija, tako da ne morate ništa da instaliravate.

Sada kada smo spali na uži krug programa i aplikacija koje koristite, potrebno je izvršiti čišćenje tih programa. To možete uraditi putem aplikacije CCleaner. Mac korisnici mogu da potraže pomoć putem aplikacije Disk Inventory X, koji nudi grafički pregled stanja Vašeg hard-diska.

2. Ažurirajte sve što se može ažurirati

Održavanje Vašeg softvera i firmvera je ključ za zdrav operativni sistem. Razlog? Optimizovan kod, poboljšava kompatabilnost sa drugim instaliranim elementima, popravlja sigurnosne greške. Ove ispravke obično uključuju ključna poboljšanja kako bi se izbegli padovi ili usporenja.

azuriranje softvera

Dobra vest je da u ovom trenutku mnogi od Vaših programa uključuju opciju automatskog ažuriranja u pozadini.

3. Pazite na programe koji rade u pozadini

Jedan od razloga zašto Vaš računar radi sporo jeste prisustvo previše programa koji su pokrenuti u pozadini. Ako zapravo koristite neke od tih programa, ostavite ih, kako bi Vam bili odmah na raspolaganju. Važno je voditi računa o programima koji Vam ništa ne doprinose.

Ako želite da saznate koji pozadinski programi najviše usporavaju Vaš računar, možete se konsultovati sa Task Manager-om.

4. Obezbedite mere bezbednosti

Malware negativno utiče na performanse Vašeg računara. Da ne spominjemo ekstenzije na raznim browser-ima čiji je jedini cilj da prikupe informacije na računaru i prodaju ih trećim stranama. Postoje dosta antivirusa koji se automatski instaliravaju uz neki program, zato vodite računa šta Vam je štiklirano pre nego što kliknete na Next dugme. Da biste rešili ovaj problem u vezi malvera (virusa), najbolje je da imate na svoj računaru instaliran neki antivirus. Ispod možete pogledati neke od njih.

antivirusi

Ako koristite Windows operativni sistem, Avira je savršena opcija za Vas, koja balansira zaštitu, jednostavnost korišćenja i trošak. Takođe, ako posedujete malo jači računar, možete se opredeliti za Kaspersky antivirus, koji je jako dobar i pouzdan. Možete iskoristiti probnu verziju od 30 dana, a zatim platiti na godišnjem nivou.

5. Kada je počinilac očigledan

Ponekad Vam je jasno da određen program, kada ga aktivirate, može da uspori Vaš operativni sistem. U tom slučaju, trebalo bi da se usredsredite i da upotrebite sve svoje veštine kako biste rešili problem.

Ovo može zvučati jeftino i čudno, ali ponekad brisanje i ponovno instaliravanje neke određene aplikacije može eliminisati smeće koje je nakupljeno godinama.

brisanje smeca sa racunara

Ako Vaš omiljeni pregledač nastavi da Vam zadaje probleme, kao što je na primer Chrome, možete da izbrišete svoju istoriju kako biste videli da li Vam se poboljšavaju performanse.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here