Mnogo loših stvari koje se danas događaju na internetu vezane su za jedno ime: Cambridge Analytica. Nedavno je bivši zaposleni kompanije Brittany Kaiser otkrio da je curenje podataka na Facebook-u možda mnogo više kada su u pitanju cifre.

Prema NY Times, Kaiser je u više navrata u intervju prepričavao planove iz Cambridge Analytica-e. Kompanija je radila na inicijalnoj ponudi novčića za novu virtualnu valutu. Razvoj kripto novca baziran na blockchain-u, započet je sredinom 2017. godine, a njegovim planovima upravljali su Kaiser i suspendovani CEO Aleksandar Nix.

Ideja je bila da korisnici mogu razmenjivati svoje lične podatke u zameni za kripto novčiće, omogućavajući im da sačuvaju svoje podatke online i prodaju ih. Politička konsultanska firma takođe je smatrala kripto-valutne podsticaje za ljude u udaljenim područjima Meksika za popunjavanje obrazaca za istraživanje. Podaci prikupljeni iz ankete mogli bi se koristiti za izradu političkih kampanja u Meksiku.

Portparol kompanije je u mail-u rekao da je njihova blockchain tehnologija imala za cilj da pomogne ljudima da obezbede svoje podatke na mreži, i povrate lične podatke, i da imaju potpunu transparentnost i kontrolu nad njihovim podacima.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here