ip address

Pronalaženje Vaše IP Adrese je prosto rečeno jednostavno. Evo kako možete to uraditi ako koristite Windows ili OSX operativne sisteme.

ip adresa

Poznavanje IP adrese Vašeg računara je isto kao poznavanje digitalne lokacije. U ovom vodiču ćemo Vam pokazati kako možete pronaći svoju IP adresu u samo nekoliko brzih koraka.

Da bismo pronašli IP adresu, moramo prvenstveno znati koju želimo IP adresu. Postoje dve IP adrese za Vaš sistem: Vašu javnu (public) i lokalnu (local) IP adresu. Prva IP adresa je ona što svi mogu da vide kada se povezujete sa veb stranicama i drugim računarima širom sveta. Druga IP adresa je poput štampača ili rutera koja se koristi za lociranje na Vašoj mreži. Obe se mogu lako pronaći, ali tehnike za to su malo drugačije.

Javna IP Adresa

Postoji niz alata koje možete koristiti da biste pronašli svoju javnu IP adresu, ali najlakši su online izvori. Ova tehnika radi na Windows i Mac računarima.

Prvi korak: Otvorite pretraživač po Vašem izboru, i idite na google.com.

Drugi korak: Ukucajte sledeće: ” What is my ip? ” (za najbolje rezultate, najbolje kucajte na engleskom jeziku).

Treći korak: Google će prikazati Vašu public IP adresu kao najbolji rezultat Vaše pretrage.

google ip adresa

Alternativno, možete posetiti WhatsMyIp.com i to će Vam takođe reći Vašu IP adresu.

Lokalna IP Adresa

Windows 10

lokalna ip adresa

Pronalaženje lokalne IP adrese je malo zbunjenije nego što je bio slučaj sa javnom IP adresom, ali je i dalje brzo i jednostavno. Evo kako možete pronaći lokalnu IP adresu na Windows mašinama.

Prvi korak: Otvorite command prompt tako što ćete ukucati u polje za pretragu ” cmd ” i kliknuti na odgovarajući rezultat ( prečica na Windows-u: Windows + R ).

Drugi korak: U polje koje Vam se bude otvorilo, ukucajte ipconfig i zatim enter.

Treći korak: Na ekranu možete videti dosta informacija. Sve je povezano sa Vašom lokalnom mrežom, ali stavka koju tražite je pored IPv4 adrese. Taj broj, verovatno izgleda kao 192.168.0.2 ili slično, je Vaša lokalna IP adresa.

Windows 7 i 8.1

Pronalaženje lokalne IP adrese na starijim verzijama Windows-a se radi na isti način. Isto, pristupite komand promptu i ukucate ipconfig kao gore što je navedeno za Windows 10. Jedina mala razlika koja bi mogla da bude, jeste kako pristupate Command Prompt-u, i nista više.

Mac OS

mac os ip adresa

Pronalaženje Vaše IP adrese na Mac-u, tačnije na Mac operativnom sistemu, malo je lakše nego kod računara sa Windows operativnim sistemom. Ako čitate sve ovo sa Mac-a, onda pratite upustva koja slede.

Prvi korak: Kliknite na apple logo u gornjem levom uglu, i idite u podešavanja. ( System Preferences ).

Drugi korak: Kliknite na ikonica Mreža ( Network ) kako biste otvorili meni za mrežne postavke.

Treći korak: Pogledajte levu listu mreža i kliknite na Vašu lokalnu vezu, bilo da je reč o Ethernet konekciji ili bežičnoj Wi-fi mreži.

Četvrti korak: Vaša IP adresa je navedena u odeljku status.

Peti korak: Ako želite dodatne informacije, kliknite na dugme ” Napredno ” u donjem desnom uglu i biće Vam predstavljeni dodatni detalji o Vašoj mreži, kao i Vaša IPv4 adresa.

mac ip adresa

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here