visestruki iso fajlovi

Kreiranje butabilnog USB diska sa kojeg se može pokrenuti instalacija sistema, je zgodan kada moramo ponovo instalirati naš operativni sistem u slučaju kvara sistema. Postoje razni alati kako biste postavili lako ISO fajl na butabilan fleš, kao npr Windows USB/DVD Tool i Startup Disk Creator za Ubuntu distribuciju.

Postoji veliki broj operativnih sistema koji su dostupni na tržištu, bilo da su u pitanju besplatni ili plaćeni. Svaka ima svoje višestruke verzije i karakteristike. Ne možete koristiti fleš disk za svaku od njih. Bilo bi dobro ako biste stavili sve ISO datoteke na fleš disk i napravite multi-but (multiboot) USB. Život je mnogo lakši kada stavite na jedan fleš disk više ISO datoteka.

Proces kreiranja multibut usb diska je prilično jednostavan. Za Windows operativni sistem, ovo sve se može postići preko programa pod nazivom WinSetupFromUSB. Ovaj program Vam omogućava da stavite više ISO datoteka na jedan instalacioni disk.

Možete da stavite takođe Windows i Linux na isti butabilan fleš disk ili da kreirate glavni instalacioni disk Windows 7, Windows 8.1 i Windows 10. Izbor je na Vama. Štaviše, pravljenje višestrukog USB diska, može biti od velike pomoći za Linux korisnike, koji se bave raznim distribucijama.

Da biste stavili sve tri verzije Windows-a na butabilan fleš, biće Vam potrebno 16GB slobodne memorije na flešu.

Kako kreirati butabilan fleš disk na Windows-u?

1. Skinite WinSetupFromUSB i extract-ujte fajl.

2. Povežite fleš disk sa računarom

3. Otvorite WinSetupFromUSB program. Pokrenite 32 bitnu ili 64 bitnu verziju programa. Ne zahteva instalaciju.

4. Uverite se da je Vaš fleš disk selektovan u padajućem meniju. Kliknite na refresh ukoliko se Vaš fleš disk ne nalazi na listi.

5. Označite automatsko formatiranje pomoću funkcije FBinst.

Napomena: Morate označiti ovu opciju samo prilikom prve ISO instalacije. Izaberite FAT32, ako je računar podešen za boot-ovanje koristeći UEFI mod. Ako ne, onda idite sa opcijom NTFS.

win setup from usb program
WinSetupFromUSB program

6. Kliknite na Advanced options.

7. Označite sledeće polje kao što je na slici ispod

win setup from usb napredne opcije
WinSetupFromUSB napredne opcije

8. Da biste dodali ISO datoteku za Vaš fleš disk, označite pomenuti ISO fajl kao što je dole na slici.

Napomena: Ako Vaš ISO fajl zauzima više od 4GB, ispod će Vam biti ispisana poruka kako biste podelili fajl na delove.

WinSetupFromUSB
WinSetupFromUSB

Napomena: WinSetupFromUSB ne podržava dva ISO fajla. Ne može imati 32-bitnu i 64-bitnu verziju u jednom ISO fajlu. Pokazaće Vam poruku o grešci.

win setup from usb greška
WinSetupFromUSB greška

9. Kliknite Go. Prikazaće Vam se poruka upozorenja za brisanje podataka. To je zato što ste izabrali formatiranje fleš diska. Kliknite na dugme Yes.

Napomena: Ne zaboravite da proverite ime linkovanog fleš diska, kako ne biste odabirom na Yes formatirali sasvim drugi fleš disk.

greška10. Prikazaće Vam se druga upozoravajuća poruka koja Vam govori da će se sve particije izbrisati. Kliknite na dugme Yes.

11. Sledeće, pitaće Vas za ime foldera. Ukucajte zatim željenu lokaciju u roku od 30 sekundi, ili u protivnom će automatski odabrati.

12. Dalje će Vam tražiti ime menija za pokretanje. Ovo će se pojaviti kada pokrenete multiboot USB disk na nekom računaru i izaberete operativni sistem. Unesite svoje željeno ime kao npr Windows8.1_x64.

13. Proces će trajati nekoliko minuta, dok ne dođe do kraja.

14. Stistine exit za kraj.

Kako dodati drugu ISO datoteku na multiboot USB disku?

  1. Pokrenite program opet
  2. Selektujte Vaš fleš drajv u padajućem meniju
  3. Idite na advanced options, i zatim idite na Custom menu names for Vista/7/8/10
  4. Nemojte stiskati na automatsko formatiranje preko FBinst-a, zato što bi se izbrisao prošli ubačeni ISO.
  5. Zatim dodajte Vaš drugi ISO fajl
  6. Zatim kliknite na GO

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here