telefoni

Svakodnevno se sve više i više polovnih mobilnih telefona preprodaje. Kada kupite telefon od provajdera, nema problema: telefon je standardan i spreman je da primi sve informacije koje želite. Sada, šta se događa kada kupite onaj koji je korišćen? Najbolje bi bilo da resetujete telefon na fabrička podešavanja i nikada ne vidite podatke od bivšeg vlasnika. Nažalost, međutim, neki bi se mogli zadrdržati. Pokazaćemo vam kako da proverite da li je vaš nedavno kupljeni korišteni telefon čist.

Na Iphone-u

Najpoznatija jabuka na svetu ima direktan sistem resetovanja. Da biste je koristili, potrebno je samo kliknuti na dugme Settings i otići do kartice General (nalazi se na vrhu četvrtog odeljka). Kada kliknete na taj odeljak, sledeći korak je da idete pravo na dno i izaberite drugu opciju koja se zove Reset.

Čim to učinite, pojaviće se mnoge opcija, ali ona koja Vas zanima je druga opcija, tj. Obrišite sav sadržaj i postavke (Erase all content and settings). Odavde je jednostavno: od vas će tražiti zaštitni kod, a zatim će se pojaviti opcija Erase iPhone. Izabraćemo oba koraka, sačekamo nekoliko minuta i voooala, vaš telefon će biti baš kao ste ga kupili kao novog.

Na Android-u

Jednostavnost ponovnog podešavanja fabričkih postavki na Googleovom operativnom sistemu nije ništa drugo (čak ni Apple-u). U najboljem slučaju, njegov uspeh leži u jednostavnoj činjenici da Android ima sve veći udeo na tržištu, kao i mnoge opcije prilagođavanja, čineći svaki telefon drugačiji od ostalih. Međutim, pokušaćemo da koristimo Androidov osnovni model, tako da potpuno očistite svoj telefon.

Pre svega, idite na ikonu Settings. Kada ste u operativnom sistemu, morate pronaći opciju Sistem or General settings (u zavisnosti od modela). Kada to učinite, kliknete za ulazak i odaberite Reset.

Kao na iPhone-u, od vas će biti zatraženo PIN, šablon zaključavanja ili lozinka, kako Google ističe na svojoj veb stranici. Unesite lozinku i otvoriće se opcija pod nazivom Factori data reset. Kliknite ovde, i konačno, završićete na poslednjoj opciji, predvidljivo: Ponovo postavite telefon (Reset phone). Može vam ponovo zatražiti lozinku, pa unesite nakon toga opcija Izbrišite sve (Erase everithing) će se pojaviti. Kliknite na to … i sačekajte nekoliko minuta.

Tako je lako da se vaš telefon koristi kao i novi. Ovo je najbolji način da se uverite da nema podataka od prethodnog vlasnika.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here