Povećanje, minimalni fokus i objašnjenja

Sama reč makro postala je sinonim za fotografiju u blizini. Najkompaktnije kamere koje imaju makro režim snimanja i veliki broj zoom objektiva sadrže reč “macro” u svom naslovu.

Tipično, ova sočiva mogu reprodukovati male objekte u veličini do 0.5x na senzoru za snimanje kamere. U većini slučaja, namenski makro objektivi idu korak dalje. Omogućavaju puno uvećanje od 1.0x ili 1:1 na najbližim rastojanjima za fokusiranje.

To možda neće zvučati impresivno, ali imajte na umu da je senzor slike APS-C veličine standardne poštanske markice. Zbog toga popunjavate ceo okvir slike sa nečim veoma malim i kada se snimljena slika prikazuje na ekranu ili stampa na papiru, stepen uvećanja je ogroman. Makro sočivo može otkriti gotovo mikroskopske nivoe detalja i učiniti sitnim. Bube izgledaju kao gigantski napadači vanzemaljaca :).

Fokus na daljinu

Pri izboru makro sočiva, jedan od presudnih značaja je fokus na daljinu. Makro objektivi imaju odgovarajuću fokusnu dužinu, stavljajući više radnog prostora između Vas i onoga što snimate kada Vam je potrebno da uvećate do maksimalne tačke.

Na primer, Nikon AF-S DX 40mm f/2.8G mikro objektiv (Nikon koristi mikro umesto makro objektiv) fokusira na daljini od 16cm. Može zvučati razumno, ali rastojanje fokusa se uvek meri na ravni fotoaparata, koja odgovara aktivnoj površini senzora slike. Kada uzmemo u obzir dubinu tela i dužinu objektiva, prednja strana Nikon objektiva od 40mm proširuje se na samo 3.5cm od predmeta.

 

Čak i za predmete, bliskost objektiva često baca senku iznad onoga što snimate, blokirajući pozadinsko svetlo. Sa druge strane, makro objektivi od 150mm i 180mm imaju minimalne fokusne razdaljine, oko 38cm i 47cm, dajući Vam puno prostora za disanje.

Sve u svemu, najpopularnija makro sočiva su ona između 90mm i 105mm. Oni su podesive veličine i težine, pristupačni za kupovinu i imaju pogodnu minimalnu fokusnu razdaljinu od oko 30cm. Danas za većinu fotografija je bitan automatski fokus.

Stabilizacija slike

Danas, sve češće makro objektivi imaju stabilizaciju slike. Neki poput Canon EF 100mm f/2.8l i najnovije izdanje Tamron SP 90mm f/2.8DI imaju hibridne stabilizatore. Efikasniji su za snimanje u velikoj meri, jer one koriguju vertikalno i horizontalno pomeranje u fotoaparatu, kao i vibracije povezane sa ručnom fotografijom. No, iako je stabilizacija dobra za opste i umereno snimanje, ona je zanemarljiva za ektremne planove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here