makro objektivi

Ako želite praviti kvalitetne slike, potreban Vam je makro objektiv. Često ćete naići na zoom objektive, sa rečima “macro” negde u njihovom naslovu, ali oni obično daju maksimalni faktor uvećanja od samo 0,3 do 0,5x. Poređenja radi, većina ali ne i svih makro objektiva pružaju punu razmeru uvećanja od 1,0x ili 1:1. Šta to zapravo znači ?

Uveličavanje

U suštini, pri uvećanju od 1,0x, objekat će se reprodukovati na senzoru slike fotoaparata u punoj razmeri. Na primer, veličina poštanske markice bi mogla da popuni ceo okvir slike, prilikom zumiranja. Ovo predstavlja ogromno uvećanje kada pregledate rezultujuću sliku na ekranu. Postoje prednosti korišćenja objektiva kompatibilnog sa punim okvirom na kućištu APS-c klase.

Neka makro sočiva su dizajnirana isključivo za DSLR formate. Kao što su objektivi kompatibilni sa punim okvirom, oni mogu da daju maksimalno uvećanje od 1,0x. Ovo Vam daje udobnije radne distance, tako da prednji kraj sočiva ne dolazi preblizu subjektu. Stoga je lakše npr uslikati bube ili bilo koje druge sitne životinje, bez da ih plašite, pre nego što napravite fotografiju. Takođe, smanjuje se rizik bacanja senke na ono što slikamo, ako se oslanjate na ambijentalno osvetljenje, a ne na korišćenje blica.

Kvalitet slike

leptir

Jedan od problema u makro fotografiji je da je dubina polja mala. Na minimalnom rastojanju fokusa makro objektiva, kako bi se omogućilo najveće uvećanje, dubina polja se može smanjiti na nekoliko milimetara. Zbog toga je važan faktor u performansama, koliko objektiv zadržava dobar kvalitet slike sa vrlo uskim otvorima, od približno f/16 ili f/22, gde ćete dobiti dragocene dodatne milimetre u dubini polja.

Tačan autofokus, takođe može biti velika prednost, ali u praktičnom smislu je obično bolje da se fokusira ručno na tačan deo objekta koji želite što bolje prikazati. Opcija Live View na najnovijim Canon i Nikon fotoaparatima je od velike pomoći, omogućavajući ručno fokusiranje sa mnogo većom precižnošću.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here