parkiravanje vozila

Iz kompanije Land Rover su nam otkrili da su naporno radili kako bi napravili self-driving parkiravanje automobila, a zatim i traženje automatski prazno mesto. Ovo vozilo je testirano na ulicama Velike Britanije, gde je Land Rover pokazao kako se vrši parkiravanje i traženje praznog prostora bez ikakve pomoći od strane vozača.

Sve je ovo učinjeno korišćenjem nečega što se zove “kolaborativni parking“, deo tehnologije koja je razvijena u saradnji sa kompanijom Ford. Ovaj servis je opremljen sa dosta senzora, koji pomažu sistemu i vozilu za brzo i lako parkiranje. Zatim se svi ovi podaci prikazuju na mapi koja naglašava koji prostori mogu biti besplatni. Smatra se da će sistem moći da uključi i podatke iz vlastitog sistema za praćenje parking mesta.

Dajte nam kočnicu!

Ovo nije bila jedina stvar na testu. Land Rover je takođe pokazao neke od sigurnosnih karakteristika: Vozilo za upozoravanje prilikom hitnih slučajeva (Emergency Vehicle Warning) i elektronsko kočenje u slučaju opasnosti (Electronic Emergency Brake Light).

Upozoravanje prilikom hitnih slučajeva služi da pomogne vozilu i njegovim putnicima da znaju kada se vozilo približava nekoj prepreci i da znaju što je najvažnije na kojoj se strani vozilo nalazi.

Elektronsko kočenje u slučaju opasnosti je sistem koji će upozoriti Vaš automobil da je npr vozilo ispred Vas naglo zakočilo, i ovaj sistem Vam pomaže izbegavanje sudara tako što će brzina Vašeg automobila naglo prilagoditi brzini automobila koji se nalazi ispred Vas.

Sjajno je videli automobile bez vozača na ulicama Velike Britanije, ali sve ovo dolazi samo nekoliko dana nakon vesti da je Uber bio uključen u sudaru u gradu Tempe, Arizona.

Iako je taj konkretni incident i dalje predmet ispitivanja o tome ko je kriv i zašto, ovako nešto naravno dovodi u pitanje Da li je pametno testiranje vozila bez vozača na putevima.

testiranje vozila

Profesor Noel Sharkey sa Univerziteta Sheffield brzo je istakao potencijalne i sigurnosne prednosti automobila bez vozača, ali je smatrao da je tehnologija još uvek “zaspala“, napominjući da nam autonomna vozila predstavljaju odličnu buduću mogućnost da naši putevi budu sigurniji. Ali tehnologija nije još uvek spremna kako bi krenula na put. Mnogo grešaka i javnosti mogu okrenuti leđa tehnologiji.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here