Cambridge Analytica pokazuje da je Facebook beznačajno predao informacije o profilu od preko 50 miliona korisnika Facebook-a bandama nemilosrdnih lopova i plaćenika. Vredno je zapamtiti da je Facebook prikupljao Vaše informaije preko Vašig naloga, ali da je sakupljao i ako ne koristite pomenutu društvenu mrežu.

Informacije iz The Wall Street Journal žurnala pokazuju jedan od načina na koji Facebook to čini.

Informacije koje ekstrakti Facebook-a koriste ovu metodu su toliko tačni da je kompanijama donosila ključne odluke poslednjih godina, kao što su kupovina Whatsapp-a i kopiranje Snapchat-ovih storija. Samo da biste dobili ideju, zahvaljujući ovom načinu, Facebook zna koliko se poruka šalje svakodnevno od Snapchat-a, svog rivala.

Gde Facebook dobija ove podatke? Postoji jedna besplatna VPN aplikacija koja obećava da će Vaši podaci biti sigurni, dok ste na mreži. Facebook je kupio ovu aplikaciju jos 2013. godine.

vpn aplikacija

Aplikacija je dostupna i za Android i IOS platforme, i već je preduzeta od strane 24 miliona korisnika.

Prema izvorima koji poznaju sistem iza aplikacije, svaki put kada se neko povezuje sa mobilnog telefona, Onavo preusmerava saobraćaj i informacije ka Facebook-ovim serverima. Detalji o pretrazi određene osobe se čuvaju u bazi podataka, koju je kasnije tip Facebook-a detaljno analizirao.

Prema tipičnim uslovima korišćenja, Onavo tvrdi da analizira podatke o mobilnom telefonu i aplikaciji, i da može podeliti ove informacije svojim saradnicima. Ali niko ne čita finu štampu.

Facebook nije komentarisao ovo. Međutim, ovaj metod objašnjava kako je kompanija znala o velikom uticaju Snapchat-ovim storija mnogo pre, nego što je Snapchat objavio rezultate.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here