pospanost vozaca

Snimanje pospanosti vozača

StopSleep je predmet detaljne naučne studije koju je uradio Nacionalni naučno istraživački centar (CRNS) u Francuskoj. Rezultati ove studije pokazali su efikasnost StopSleep-a u upozorenju na dva nivoa: početni znaci pospanosti (progresivan pad koncentracije i svesti) i pospanost (značajan pad koncentracije i svesti). StopSleep je jedini alarm za spavanje koji je naučno testiran od strane CNRS-a. Međutim, na tržistu su dostupni i drugi alarmi protiv spavanja. Ispod je nekoliko primera alternativnih rešenja za spavanje.

Slušalice protiv spavanja

Kako to funkcioniše: Nošeno na uhu i upozorava vozača ako glava počinje da se naginje napred.
Kritika: Previše je lažnih upozorenja koje upozorava svaki put kada nagnu glavu napred, ne samo kada padate u san. Takođe je neefikasan protiv “mirnog spavanja” jer možete u njega pasti, bez ikakvog pomeranja glave. Konačno, ne pruža zaštitu od pada svesti ili koncentracije, to će Vas upozoriti samo kada zaspite, što je zaista prekasno. Cena: oko 25 funti.

 

Naočare protiv sna

Kako to funkcioniše: Slično kao i slušalice protiv spavanja, naočare su dizajnirane da upozoravaju kada se korisnici nagnu napred.
Kritika: Nažalost, imate ista pitanja koja imate i kod slušalica, previše lažnih upozorenja i neefikasnih kada je zaista važno. Povrh toga, žuta tonirana sočiva poboljšavaju kontrast i smanjuju odsjaj koji je posebno koristan noću. Cena: između 20 i 30 funti

 

Pilot protiv sna

Kako to funkcioniše: jedinica je postavljena na instrument tablu i dizajnirana je da stalno meri svesnost tražeći od Vas da reagujete na zvučne signale dok vozite. Kada se oglasi, morate pritisnuti dugme i od vašeg vremena reakcije, pilot za spavanje određuje trenutni nivo svesti i koncentracije.
Kritika: Jedinica je stvarno lepo izgrađena sa stilskim dizajnom i očigledno ima dobre namere. Kao StopSleep, fokusira se na vašu svesnost i trenutni nivo koncentracije, umesto da čekate da zaspite što je kasno. Međutim, potrebno je puno vremena da postavite pilot protiv spavanja, pošto morate pratiti upitnik da biste utvrdili trenutni nivo zamora pre nego što ste krenuli na putovanje. Osim toga, prilikom dodirivanja pritisak uređaja nije uvek odgovarajući, uzimajući jednu ruku sa volana, dok na primer preuzimamo ili pratimo druge opasnosti na putu. Cena: između 170 i 200 funti.

Sistem za nadzor srčane frekvencije

Kako to funkcioniše: Jedinica se pričvrsti na sigurnosni pojas tako da se može postaviti blizu vašeg srca. Jedinica je dizajnirana da nadgleda Vaše srce u pokušaju da prepozna kada Vam je možda „zaspalo“.
Kritika: Jedinica je pogodnija od drugih proizvoda, ali operacija je nepouzdana. Praćenje srčanog udara korisnika ne pouzdano predviđa kada korisnik može da zaspi i ne pomaže korisniku da održi koncentraciju i svest. Pored toga, jedinica se bori da prati Vaš puls kroz gustu odeću ili kaput. Verovatno je najbolja od ostalih jedinica za sprečavanje spavanja. Cena: između 200 i 250 funti.

Sistem za prepoznavanje lica

Kako to radi: Ovo je ozbiljan komad. Kamera identifikuje više tačaka na licu korisnika, a zatim ih upoređuje sa licima uskladištenim u internoj bazi podataka. Time kamera prepoznaje kada korisnik počinje da spava. Pored toga, kamera će upozoriti ako korisnik zatvori oči više od 2 sekunde.
Kritika: veoma sofisticirana jedinica, ali ova verzija je generisala previše novca lažnih upozorenja generisanih od normalnih pokreta glave korisnika. Nije tako efektivan kao slična OEM oprema koja može raditi veoma dobro, ali je znatno skuplja. Cena: između 1200 € i 1500 €.

StopSleep alarm za spavanje

Kako to funkcioniše: Dupli „prsten“ koji se može nositi sa jedne strane, StopSleep meri Vašu elektrodermalnu aktivnost tako da može da prati Vaš nivo svesti i koncentracije. Pored toga, StopSleep ima mogućnost da upozori korisnika ako kreću ka “mirnom spavanju” i na kraju spavanju.
Kritika: Jedini dostupni uređaj koji ne nadgleda samo da li ste u opasnosti da zaspite, već takođe prati Vašu opstu svest i koncentraciju. Uspešno je testirao CRNS u Francuskoj. Cena: oko 180 funti.

Rešenja za vožnju protiv sna koje nude glavni proizvođači automobila

Proizvođači automobila takođe uzimaju u obzir zamor vozača i efekte zamora vozača veoma ozbiljno. Poslednjih godina većina najvećih proizvođača automobila povećala su svoje napore da pronađu održivo rešenje za praćenje zamora vozača i pronalaze rešenje za zaustavljanje vozača koji zaspi za volanom. Nekoliko rešenja je u razvoju, ali su sve skupe.
Jedno rešenje je da instalirate diskretnu kameru u automobilu koja prati vozače. Fokusira se uglavnom na oči vozača, ali takođe prati lica za bilo kakve znakove da vozač počne da zaspi. Ova rešenja za prepoznavanje lica mogu biti vrlo efikasna, ali vrlo skupa i uglavnom dostupna samo na vozilima visokog kvaliteta.
Možda je najčešće rešenje koje danas nude proizvođači automobila sistem koji prati bele linije koje deluju staze na autoputevima. Sistem prati liniju i izdaje upozorenje ako se čini da vozač nenamerno prelazi preko njih. Sistem je skup i kao i mnoga druga rešenja za spavanje. Stvarno počinje da radi samo kada je vozač zaspao za volanom, što je, na žalost, prekasno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here