Svakodnevnim napredovanjem elektronike na vozilima prevazišli smo radare, uvođenjem alarma i dodatnih preventivnih kočenja automobila, kako bi se izbegli mogući sudari.

Kada bismo se vratili u prošla vremena, kada je na prvom mestu isticana količina ugrađenog čelika, shvatili bi da nam današnjica nudi nova rešenja poput TCAS (Traffic Collision Avoidance System), koji osigurava i poboljšava potrebe sigurnosti vožnje, i sprečavanja sudara vozila.

S obzirom da se uveliko koriste razne vrste radara koji rade na principu alarmiranja vozača u slučaju prilibližavanja bilo kom čvrstom predmetu koji se nađe ispred njega, i nakon toga aktiviraju automatsko preventivno kočenje automobila. Razvojom tehnologije automobila radilo se na usavršavanju sastava C2C-CC (Car to Car Communication Consortium), što predstavlja karticu koja radi na principu GPS uređaja koji će pouzdano utvrditi  položaj svakog automobila (imaoca kartice), kao i međusobni položaj u odnosu na protok i drugim vozilima u saobracaju.

car 2 car and car 2 object communication technology

Vožnja sama po sebi predstavlja složen proces, tako da mogućnost spoznavanja kretanja vozila, položaja u odnosu na naš položaj, kao i na sistem saobraćajnica kojim se krećemo, iziskuje da bi trebalo ovakav system omogućiti širim narodnim masama, kao i prilagoditi cenu. Sami smo očevidci da mlađi vozači kao i deo starije populacije vozača “žudi” za tkz. full opremom na vozilu u vidu dodatnih senzora, radarskih uređaja, koji omogućavaju olakšano kretanje po nepoznatim putanjama, pa samim tim došlo se i do potrebe za uvođenjem sistema za praćenje vozila ispred nas.

Samo je bilo potrebno povezati pomenute zahteve u jednu celinu kako bi se omogućila komunikacija među vozilima. Sve ovo bi bilo nemoguće bez GPS pozicioniranja vozila, uz koje će napredna elektronika na vozilu uz pomoć poznavanja koordinata vozila I njihovih putanja moći da generiše i prepozna moguće kritične situacije, nakon čega ce upozoriti vozača putem alarmiranja ili određenih vibracija vozila. Prognozira se da će ovakvi sistemi biti dostupni za sva vozila, kroz jednu do dve godine , i da će se cena prilagoditi svima, kao i da neće prelaziti cenu već postojećih Sistema poput ESP uređaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here