Privatnost na mreži

Privatnost na Mrezi

Prava internet privatnost bi konačno postala moguća zahvaljujući novom alatu koji može – na primer – pokazati da imate više od 18 godina bez otkrivanja datuma rođenja ili dokazati da imate dovoljno novca u banci za finansijsku transakciju bez otkrivanja Vašeg stanja ili druge detalje. To ograničava rizik od kršenja privatnosti ili krađe identiteta.

Alat je kriptografski protokol koji se pojavljuje pod nazivom nula-znanja. Iako su istraživači radili na tome već decenijama, interesovanje je eksplodiralo u poslednjih godinu dana, delimično zahvaljujući sve većoj opsesiji kripto valutama, od kojih većina nije privatna.

Većina zasluga za praktični dokaz nula znanja ide Zcash-u, digitalnoj valuti koja je pokrenuta krajem 2016. godine. Zcash-ovi programeri su koristili metodu koja se naziva zk-SNARK (za “nula-znanja neinteraktivni argument znanja”) da daju korisnicima moć transakcije anonimno.

To uobičajeno nije moguće u Bitcoin-u i većini drugih javnih blok-sistema, u kojima su transakcije vidljive svima. Iako ove transakcije su teoretski anonimne, one se mogu kombinovati sa drugim podacima kako bi se pratili i čak identifikovali korisnici. Vitalik Buterin, kreator kompanije Ethereum, druga najpopularnija mreža blok-mreža na svetu, opisala je zk-SNARK kao ” apsolutno tehnologiju koja menja igru “.

Za banke, ovo bi mogao biti način da koriste blokove u platnim sistemima bez žrtvovanja privatnosti njihovih klijenata. Prošle godine, JPMorgan Chase je dodao zk-SNARKs svom sopstvenom platnom sistemu na bazi blokova.

Za sve svoje obećanje, ipak, zk-SNARK su kompjuterski-teški i spori. Takođe zahtevaju takozvani “pouzdani setup”, kreirajući kriptografski ključ koji bi mogao ugroziti ceo sistem ako je pao u pogrešne ruke. Ali istraživači gledaju na alternative koje efikasnije primenjuju nulte dokaze o znanju i ne zahtevaju takav ključ.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here